Inloggen werkgevers

Ziekteverzuim in 2022 op hoogste niveau in 20 jaar

Het ziekteverzuim in 2022 is op het hoogste niveau in 20 jaar. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, aangezien ziekteverzuim niet alleen invloed heeft op de werknemers die uitvallen, maar ook op de productiviteit en de financiële situatie van bedrijven.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die hebben bijgedragen aan het hoge niveau van ziekteverzuim in 2022. Een belangrijke oorzaak is de huidige pandemie, die ervoor heeft gezorgd dat veel mensen ziek zijn geworden of in quarantaine moesten. Daarnaast heeft de stijgende werkdruk en de toenemende mentale belasting van werknemers ook bijgedragen aan het hoge niveau van ziekteverzuim.

Ziekteverzuim voorkomen

In veel gevallen zou ziekteverzuim voorkomen kunnen worden. Uiteraard heb je dit niet altijd in de hand, maar je kunt wel preventieve maatregelen nemen om het ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden. Er zijn verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om ziekteverzuim te verminderen. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld goede arbeidsomstandigheden aanbieden en gezonde voeding en voldoende beweging aanbieden.

Mentale klachten

Mentale klachten zijn een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim. De stijgende werkdruk en de toenemende mentale belasting van werknemers kunnen ervoor zorgen dat mensen uitvallen door burn-out, depressie of andere mentale aandoeningen.

Mentale klachten voorkomen

Om mentale klachten te voorkomen, is het belangrijk dat bedrijven hun werknemers ondersteunen bij het behandelen van mentale belasting. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het aanbieden van professioneel psychologisch advies, het organiseren van stressmanagementtrainingen of het bieden van ruimte voor werknemers om hun mentale gezondheid te onderhouden, bijvoorbeeld door middel van meditatie of yoga.

Bedrijven kunnen ook maatregelen nemen om mentale klachten bij werknemers te herkennen en te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het aanbieden van anonieme mentale gezondheidscheck-ups of het bieden van professionele hulp bij mentale aandoeningen.

Het is belangrijk om niet te vergeten dat mentale klachten net zo serieus zijn als fysieke klachten en dat het nodig is om er adequaat mee om te gaan om ziekteverzuim te verminderen.

Blijf in contact met zieke werknemers, of laat ons dit voor je doen

Daarnaast kunnen bedrijven ook re-integratieprogramma’s aanbieden voor werknemers die uitvallen door ziekte.. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat deze werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen gaan. Het is ook belangrijk om in contact te blijven met werknemers die ziek zijn, om te helpen bij hun herstel en om ervoor te zorgen dat zij zich gesteund voelen tijdens hun ziekteperiode. Als je zelf niet de tijd, kennis of kunde hebt om dit te doen, kun je dit ook uitbesteden. Dan komen partijen zoals wij in beeld.

Het is belangrijk om te onthouden dat het nemen van maatregelen om ziekteverzuim te verminderen niet alleen voordelig is voor de werknemers, maar ook voor de werkgever. Heb je interesse in onze dienstverlening? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Contact

Vragen? Neem contact met ons op! Onze verzuim specialisten staan klaar voor al uw vragen!

Deel deze pagina!

Ontwikkelingen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom (preventieve) arbozaken voor een gezond en vitaal bedrijf.